kontejnery

Lze využívat kontejnery i k celoročnímu bydlení? Kontejnerový dům v základu vypadá úplně stejně jako klasický dům, jen může být postavený z vyřazených lodních či přepravních kontejnerů. Proč by někdo měl mít zájem žít v ocelovém kontejneru? Představme si hlavní výhody a nevýhody takového obydlí.

Cena. Kontejnerové bydlení je velmi dostupné, spousta kontejnerů leží ladem, a i když chcete mít jistotu, že kontejnery na váš dům jsou 100%, pořízení nových kontejnerů je v porovnání s klasickými stavebními materiály za velmi příznivé ceny. Hrubou stavbu plnohodnotného domu z kontejnerů pořídíte i pár set tisíc korun. Díky ceně a variabilitě jsou velmi oblíbené jako dočasné řešení i samostatné obytné kontejnery, které díky snadné manipulaci převezete kamkoliv.

Jednoduchý transport a možnost stohování snižují přepravní náklady. Můžete si poskládat dům podle svých představ, z kontejnerů různých velikostí. S manipulací není problém. U větších kontejnerů ale počítejte s nutností použití jeřábů. Ocelové konstrukce jsou velmi odolné a pevné a vy si tak můžete vystavit dům i na patra.

Rychlá výstavba. Rádi byste bydleli do Vánoc? Není problém. Nestavíte žádné stěny, střehu, stropy ani podlahy. V podstatě řešíte pouze, jak bude dům vypadat, kde budou okna a aby byl dobře zaizolovaný. Na výstavbu tak spotřebujete méně energie (i té vlastní) než u konvenčních domů.

Základní je uvědomit si, že kontejnery jsou vyrobeny z ocelového materiálu a pokud chcete, aby dům fungoval plnohodnotně, je třeba důkladně a pečlivě zvážit izolace. V případě kontejnerových domů je izolace zásadní a musí být extra silná. Často je nutné izolovat kontejnery i zevnitř, což může značně zredukovat prostor interiéru. S těmito fakty je třeba počítat.

Náklady na výstavbu kontejnerového domu se budou lišit podle vašich konkrétních představ, počtu kontejnerů a požadavků na interiéry, přesně je stanovit nelze.

Pořídili byste si vy kontejnerový dům?

Zdraví