osvětlení

Také se s koncem léta začnete těšit na adventní trhy, koledy a předvánočně krásně osvětlené budovy a zahrady?

Světla mají zvláštní uklidňující vliv a mnoha lidem zlepšují i náladu. Krásné venkovní osvětlení tak nemusíte rozsvítit jen se začátkem adventu, ale nápaditě osvětlit terasu, nebo stromy na zahradě si klidně můžete kdykoliv. Když použijete jednobarevné světelné řetězy, sítě, závěsy nebo světelné deště, budete se z malých světýlek radovat po celý rok.

Proč si nenechat základní decentní celoroční osvětlení a doplnit ho při různých příležitostech vždycky něčím výraznějším? Třeba oranžovým řetězem na halloweenskou party, nebo zeleně na den sv. Patrika. Nezapomeňte ale vždy zkontrolovat, zda je světelná dekorace, kterou jste si vybrali vhodná pro venkovní použití. U všech zařízení s LED diodami je uvedeno tzv. krytí výrobu, označené písmeny IP a dvojicí čísel. Venkovní světla musí mít stupeň ochrany IP44 nebo vyšší.

Má to ale jeden háček – rostoucí ceny elektrické energie a vysoká inflace nutí čím dál více domácností úzkostlivě sledovat svou spotřebu a vše, co není nezbytně nutné, vypínat, aby se ušetřilo. Ani to však nemusí být problémem. Stačí použít venkovní osvětlení s LED technologií a účtu za elektřinu se bát nebudete. Vánoční osvětlení i jakékoli jiné světelné dekorace s LED diodami spotřebují proti dekoracím s klasickými žárovkami o 80 až 90 % méně energie. Navíc se objevuje stále více venkovních světelných dekorací, které jsou napájeny díky solárnímu panelu úplně zadarmo. Během dne, kdy svítí slunce, se panel nabije, v noci pak LED řetěz, nebo LED hadice svítí. Stačí jim i slabé sluneční záření v zimních měsících. Kvůli strachu z vysoké ceny elektřiny se tak potěšení z romanticky, nebo klidně i bláznivě osvětleného exteriéru vzdávat nemusíte.

Zdraví