schodiště

Krásné dřevěné schodiště může v interiéru působit vlastně jako umělecký artefakt, jako něco, co je nejen funkční, ale také krásné. Ať už máte dům velmi moderní, rustikální, nebo se jedná o rekonstrukci historického objektu, vhodně zvolené schodiště může vybraný styl dokonale podtrhnout. Nechat si proto schodiště, které vám bude sloužit desítky let, na míru, tak není žádný luxus.

Nechte si poradit

Při výběru správného tvaru a materiálu schodiště je důležité brát ohled zejména na uživatelské pohodlí, bezpečnost a kvalitu provedení. Jiné schodiště může být v mezonetovém bytě mladého páru bez dětí, jiné bude v rodinném domě, kde žijí nejen malé děti, ale také senioři, případně někdo, kdo se hůře pohybuje.

Zvážit možnosti s odborníkem je dobré zejména v případě, že na schodiště máte málo prostoru, musíte ho vměstnat do úzkého koridoru, nebo jeho sklon bude muset být větší, než je běžné. Například v truhlářství Jiří Horák vám nejen poradí s tvarem, typem konstrukce a materiálem, ale povrchovou úpravou a bezpečnostními prvky přesně podle toho, co budete potřebovat. Specializují se na samonosná dřevěná schodiště, ale pracují i s nerezovými, kovanými, skleněnými a dalšími prvky.

Dřevo dává interiéru teplo a charakter

Zásadní je také výběr hlavního materiálu na schodiště, tedy dřeva. Dřevěná schodiště jsou vyráběna obvykle z „masivní spárovky“, což je materiál, který vzniká rozřezáním dřevěných fošen na hranoly. Ty se pak opětovně slepí pravou a levou stranou proti sobě, což pomáhá rozložit pnutá ve dřevě. Díky takto vyrobenému materiálu se schody neprohýbají a nepraskají ani jejich jednotlivé části. Vždy se jedná jen o jeden druh materiálu a spárovka je vysoce kvalitní. Spárovka může být buď průběžná, nebo cinkovaná. Dřevěná schodiště se vyrábějí jen z tvrdých kategorií dřeva, střední a měkká dřeva na schody nejsou vhodná.

Zdraví