balkon

Ceny nových bytů ve velkých městech z nich pro většinu populace činí naprosto nedostupný produkt. Proto se stále více lidí obrací k nabídce bytů ve starších domech, ať už se jedná o klasické paneláky, nebo zděné bytovky. Investovat se do nich vyplatí, i když zatím neprošly rekonstrukcí. Mnoho bytových družstev i sdružení vlastníků teď využívá dotační programy na snížení energetické náročnosti budov a bytové domy rekonstruuje. Jednou z cest, jak zvýšit hodnotu bytu, a také jak zlepšit celkový vzhled celého domu, je vedle zateplení fasády také výměna balkonů.

Starší bytové domy jsou intenzivně využívány již desítky let a platí to nejen o panelových domech, ale i o zděných bytovkách, které jsou někdy ještě o něco starší. Původní balkony už často nejsou jen poněkud omšelé, ale někdy se na nich jejich uživatelé nemusí cítit úplně bezpečně. Výměna balkonu může v takovém případě byt výrazně zhodnotit. Navíc je obvykle výměna balkonů v domě spojena také s dalšími rekonstrukčními pracemi, například se zateplením, opravou fasády apod. V domě se zrenovovaným vnějším pláštěm automaticky roste i cena jednotlivých bytů. Ale zrekonstruovat lze balkony i samostatně.

Staré balkony se mohou proměnit v moderní lodžie, které jsou obvykle o trochu větší a pokud mají betonové zábradlí, mohou být skvělým základem pro jejich zasklenění. Skla ochrání lodžii před deštěm i zimním chladem a její prostor se tak změní v celoročně užívanou obytnou plochu, která zvětší plochu bytu a přidá mu další místo, kde se dá příjemně relaxovat.

Železobetonové lodžie jsou založeny na konzolích, zábradlí může být buď plné z betonu, nebo vyrobené z oceli. Betonové zábradlí dává lidem na lodžii dostatek soukromí a barevně se dá sladit s fasádou. Na výběr jsou jak rovné varianty, tak lodžie zalomené. Stačí si vybrat to, co se bude k domu nejlépe hodit.

Zdraví