studna

I když už je dnes na velké části našeho území samozřejmostí možnost připojení k vodovodu a kanalizaci, přesto je ještě hodně míst, kde je jediným zdrojem kvalitní vody vlastní studna. Ta ale může být dobrou volbou i pro ty, kteří na vodovodní řad připojení jsou, ale potřebují velké množství vody třeba pro péči o zahradu, nebo pro napuštění zahradního bazénu. Stále častější suchá období nutí radnice mnoha obcí k tomu, aby omezovaly množství vody, které mohou jednotlivé domácnosti odebírat.

Studny mohou být buď kopané, nebo vrtané. Zatímco kopané studny lze zvládnout i svépomocí, u vrtané studny je lépe se spolehnout na specializovaného dodavatele a nechat si všechno udělat na klíč a bez starostí. K realizaci vrtané studny potřebujete také projektovou dokumentaci a také řadu úředních povolení, případně ohlášení. A právě ta za vás specializovaná firma všechna v zákonech stanovených lhůtách vyřídí, ať už jde o vodoprávní, krajský nebo stavební úřad, v případě studny hluboké více než 30 m také obvodní báňský úřad.

Domluvte si předem obhlídku svého pozemku odborníkem, který vám doporučí nejvhodnější řešení a odhadne náklady. Cena vrtu se udává v metrech a liší se podle toho, jaké je na pozemku podloží, jak bude vrt zapažen a také jaké bude „záhlaví studny“. To je vlastně plastová šachta zakončující vrt studny, do které se instalujte příslušná technologie a odkud se studna napojí na rozvody vody. Potřebné čerpadlo si můžete buď vybrat sami, nebo si ho také objednat jako součást dodávky a nechat namontovat. Jinou variantou jsou domácí vodárny. Čerpadlo ale můžete pořídit už do existující studny, pokud staré dosloužilo, nebo v případě, že studnu prohlubujete a původně instalovaná technika už nestačí. Odborná firma vám samozřejmě také upraví po dokončení vrtu okolní terén do původní podoby.

Zdraví