Meruňkový sorbet

Ovoce by mělo být nedílnou součástí našeho jídelníčku celoročně. Ideální je konzumovat čerstvé sezonní ovoce k dopolední i odpolední svačině.

 

LIMETKOVO-BROSKVOVÝ CHIA PUDINK

Ingredience:

2 broskve

1 šálek rostlinného mandlového nebo vodou mírně ředěného kokosového mléka

1 lžíce medu nebo javorového sirupu

1 lžička limetkové šťávy

1 lžička limetkové kůry

3 lžíce chia semínek

na ozdobu pokrájená broskev

¼ šálku borůvek

Postup:

Broskve spaříme vroucí vodou, oloupeme a dužinu jedné broskve rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme. Druhou nakrájíme na kostičky na ozdobu. Vmícháme rostlinné mléko, přidáme med nebo stévii, limetkovou šťávu a kůru a chia semínka. Dáme stranou na 2–3 hodiny, aby semínka nabobtnala a vytvořila konzistenci gelu. Rozdělíme do misek a zdobíme pokrájenou broskví a borůvkami nebo jakýmkoli jiným bobulovým ovocem.

ČOKOLÁDOVÉ BROWNIE S BROSKVEMI (bez mouky)

Ingredience:

3 lžíce ghí

80 g hořké čokolády

100 g mletých nebo rozmixovaných ořechů

3 bílky

2 žloutky

1–2 lžíce stéviového sladidla PECVA

2 broskve

máslo nebo kokosový olej na vymazání

mleté ořechy na vysypání

strouhaný kokos nebo kousky čokolády na ozdobu

Postup:

Nejdříve si vymažte formu tukem a vysypte mletými ořechy nebo kokosem. Troubu předehřejte na 180 °C. Broskve umyjte, vyjměte pecku a nakrájejte na měsíčky. Připravte vodní lázeň, nad kterou rozpustíte ghí a čokoládu. Po rozpuštění odstavte z tepla. Namelte ořechy a k lehce vychladlé rozpuštěné čokoládě je přimíchejte. V jedné míse vyšlehejte žloutky, přidejte sladidlo nebo kokosový cukr, vyšlehejte do světlé pěny, v druhé míse zase bílky do tuhého sněhu. Vyšlehané žloutky i bílky postupně vmíchejte k čokoládové směsi. Těsto vlijte do připravené formy. Povrch pokryjte měsíčky broskve, posypte kokosem a případně kousky hořké čokolády. Pečte přibližně třicet minut.

MERUŇKOVÝ SORBET

Ingredience:

800 g zralých meruněk

100 ml čerstvé pomerančové šťávy

citronová šťáva

dle potřeby med nebo kokosový cukr lístky máty nebo meduňky na ozdobení

Postup:

Meruňky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky a nechte zmrznout. Zmrzlé ovoce rozmixujte s pomerančovou šťávou a případně, s ohledem na kyselost šťávy, mírně přislaďte medem nebo kokosovým cukrem nebo stéviovým sladidlem PECVA. Zakápněte citronem. Hotový sorbet podávejte ozdobený lístky čerstvé máty nebo meduňky.

Zdraví