posilovací lavice

Zařizujete-li si domácí posilovnu, určitě v ní nesmí chybět posilovací lavice. Výběr správné posilovací lavice nemusí být pro někoho úplně snadný, protože jich je k dostání spousta. Tak která je pro vás ta pravá?

Jak vybrat tu správnou lavici?

Zaměřte se na tyto body:

  1. Kolik chcete do posilovací lavice investovat?
    Nevybírejte však jen podle ceny, nejedná se o věc, kterou za pár měsíců vyhodíte. Kvalitní lavice je dlouhodobou investicí, šetření by se vám tedy nemuselo úplně vyplatit.

  2. Jakou část těla chcete posilovat? Jaké cviky chcete cvičit?

  3. Kolik máte místa na posilovací lavici?
    Nezapomeňte, že potřebujete dostatek místa i kolem posilovacího stroje. Pro převoz je dobré znát i rozměry balení.

  4. Zaměřte pozornost na nosnost lavice.
    Je důležité vědět, kolik nyní vážíte, jakou váhu chcete mít po roce posilování, a kolik kilogramů chcete zvedat. Nestačí znát nosnost jen lavice jako takové, zjistěte si i nosnost dalších      částí, jako jsou opěradla či fixační části.

  5. Zajistěte rovný povrch, aby byla lavice stabilní.
    V případě, že rovný povrch neobstaráte, nezoufejte. Existují totiž zátěžové podložky různých rozměrů i tlouštěk, které vám s nerovností pomohou.

  6. Při výběru dbejte také na kvalitu materiálů i provedení.
    Kvalitu může (ale nemusí) indikovat cena, hmotnost a délka záruky.

  7. Vyzkoušejte si lavici „naživo“, pokud je to alespoň trochu možné. Lavice by vám měla sloužit dlouhou dobu a vy si musíte být jisti, že vám je pohodlná a zcela vám vyhovuje.

Jaké typy lavic jsou k dostání?

  1. Bench lavice,

  2. Nastavitelné lavice,

  3. Šikmé lavice,

  4. Rovné lavice,

  5. Scottova lavice,

  6. Hyperextenční lavice,

  7. Multifunkční lavice.

Bench lavice

Lavice určené pro cvik zvaný benchpress. Jedná se o soupažný tlak s velkou činkou. Tímto cvikem posílíte především hrudník. Existují také nastavitelné modely, které využijete i pro další cviky. Mohou být doplněny příslušenstvím, např. posilovači nohou.

Nastavitelné lavice

Nastavitelné lavice jsou flexibilní a nabízejí rozmanitost cviků. Můžete na nich posilovat hrudník i břišní svaly. Opěrka je nastavitelná.

Šikmé lavice

Šikmé lavice slouží k posilování břišních svalů, a to prováděním sed-lehů. Můžete posilovat příčné (rovným sklápěním) i šikmé (vytáčením) břišní svaly. Cvičit můžete s vlastní vahou nebo si vzít do rukou závaží.

Rovné lavice

I přes svou jednoduchost nabízí možnost posilování hrudníku, svalů ramen, svalů na rukou i na nohou. Díky menším rozměrům se vejde i do menšího prostoru.

Scottova lavice

Se Scottovou lavicí si vybudujete silné paže. Existují 2 typy. První typ je pouze s opěrkou, kde posilujete buď jednoruční nebo obouruční činkou. Druhý typ má své vlastní závaží, které se zvedá pomocí napojené tyče. Druhá varianta vyžaduje větší investici.

Hyperextenční lavice

Jestliže chcete posílit zádové svalstvo, sáhněte po hyperextenční lavici. Záklony v lehu (hyperextenze), pro které je tato lavice vyrobena, posilují záda, zlepšují držení těla a předchází bolesti zad.

Multifunkční lavice

Multifunkční lavice je kombinací 3 a více posilovacích strojů pro zpevnění různých částí těla. Ušetříte nejen místo, ale i peníze, uvažujete-li o pořízení více strojů.

Příslušenství k lavicím

K lavicím je možné dokoupit různá příslušenství (adaptéry, činky, kladky, závaží, tatami, kettlebelly a další), které vám umožní posilovat více částí těla a zvětšit rozsah prováděných cviků.

Zdraví