podzimní zahrada

Obvyklé zazimování vypuká v říjnu, ale dle rad odborníků bychom s přípravami měli pozvolna začít druhý zářijový týden. Nezapomínejte na to, že připravit zahrádku na zimní spánek není vůbec jednoduché. Nevíte si rady?

 

Kořenová zelenina

Začněte sklizní choulostivější zeleniny, jako je celer a petržel. Zeleninu vyryjte ze země a nechte oschnout. U řepovitých druhů celeru se odstraňují celé kořínky. Mírně poškozené kořeny zpracujeme nebo vyhodíme na kompost. Na další použití potřebujeme pouze zdravé kořeny.
V záhonku můžete nechat mrkev, červenou řepu nebo pór, ale přikryjte je listím nebo chvojím proti přízemním mrazíkům.

Květinová okrasa

Každý druh rostliny má svá specifika a je důležité rozlišovat, jestli jde o trvalky či ne. Některé potřebují náročnější péči a jiným zima neublíží. Obecně platí, že trvalky je nejlepší nechat na zimu celé i s jejich suchými částmi, které rostlinku uchrání před mrazy. Mezi choulostivé trvalky patří kopretiny nebo chryzantémy, které potřebují na zimu ještě zakrýt větvičkami jakéhokoliv jehličnanu. Máte-li venku exotické rostliny určitě je před zimou uschovejte dovnitř. 

Golfový trávník

Vezměte si rukavice, malý rýček a odstraňte z trávníku vše, co nechcete, aby narušovalo vaši zeleň. Počítejte však s tím, že například pampelišky mají pevné a hluboké kořeny, které nemusíte odstranit celé a na jaře vám opět vyrostou. Můžete samozřejmě použít chemické prostředky, ale dobře si přečtěte návod. Po zneškodnění plevelu přichází na řadu provzdušnění. Travní plsť, která zůstává po sekání snadno odstraní vertikutátor. Na malý trávník vám budou stačit i vertikutační hrábě. Po jejich zásahu bude trávník vypadat nevzhledně, ale nebojte, do jara se „zahojí“. Na závěr použijte tzv. podzimní trávníkové hnojivo a trávník důkladně zalijte. V případě teplého podzimu naposledy posekejte trávu začátkem listopadu a důkladně posypte křemičitým pískem. Na jaře se pak můžete těšit na trávník, který vám budou všichni sousedé závidět. 

Elektrický vertikutátor

Zahradní vertikutátor se dvěma válci na vertikutaci a provzdušnění. Nastavení hloubky před prací lze provést 4 jednoduchými kroky v závislosti na opotřebení nožů či pružin.

Zahradní rukavice s drápy

Latexové voděodolné rukavice pro ochranu a čistotu vašich rukou při zahradničení. Jedna z rukavic má na koncích 4 drápy, které vám usnadní práci při trhání plevu na záhonech. Drápy využijete i při hrabání a následném sázení bez použití nářadí.

Zahradní domek

Každý zahrádkář začne mít časem nedostatek prostoru na uložení nářadí, hnojiva a dalších potřebných věcí ke zkrášlování zahrady. Ideálním řešením je koupě zahradního domku. Žádnému domku také nesmí chybět okénko. Můžete si ho navíc umístit kam chcete, a nejste tak při ukládání potřebné techniky nebo náčiní limitováni nedostatkem místa.

Zdraví