zahrada

Poslední roky s dlouhotrvajícími suchy zarmoutily nejednoho zahrádkáře. V mnoha obcích se nesmělo zalévat vodou z vodovodu a občasné přeháňky nestačily pokrýt vláhový deficit. Letošní rok je sice na srážky výjimečně štědrý, ale ani tak se dosud nepodařilo na řadě míst doplnit zásoby podzemní vody na dostatečnou výši.

Přitom u mnoha zahrádkářů i majitelů rodinných domů se voda během deštivých dnů naprosto bez užitku ztrácela do dešťové kanalizace, místo toho, aby si ji našetřili na sušší období. Takové jednání je nejen neekologické, ale také neekonomické. Přitom již dnes existuje celá řada způsobů, jak dešťovou vodu zachytit a využít. Potřebujete k tomu vhodnou retenční nádrž na dešťovou vodu.

Výběr je široký, od nejmenších na tisíc litrů až po velké, například na 20 tisíc litrů. Nejjednodušším řešením jsou plastové retenční nádrže na dešťovou vodu, které se dodávají jako samonosné, určené k obetonování nebo také dvouplášťové. Pro zahrádkáře jsou určeny retenční nádrže na dešťovou vodu s čerpadlem na zalévání.

Plastové nádrže mohou být buď určené k obetonování, které se hodí míst s hornatým nebo svažitým podložím, případně do míst s vyšším zatížením. Samonosné nádrže se usazují na betonovou desku a obsypávají se zeminou. Do terénu s nestabilním podložím, nebo se spodní vodou jsou vhodné dvouplášťové retenční nádrže, které se ukládají do měkkého betonu. U všech druhů si lze objednat nádrže kruhové, hranaté, případně vyrobené na zakázku v rozměrech dle přání zákazníka.

Na výrobu plastových nádrží je firmou Mravec plast používán výhradně nejkvalitnější primární polypropylenu, tedy prvoplastu bez příměsi recyklátu. Čerpadla a filtrace jsou pro každého klienta vybírána vždy s ohledem na parametry retenční nádrže i účel, k němuž bude dešťová voda využívána. Kvalitní retenční nádrž může náklady na závlahu zahrady zásadně snížit.

Zdraví